José van Zuijlen in beeld

We bereiken via het knusse voortuintje, de voordeur, en bellen aan bij; “José van Zuijlen” wiens naam gegraveerd staat op een koperen plaatje. Ze is het oudste lid van de KUNSTBERG en één van de medeoprichters. José woont en werkt al meer dan 40 jaar in Woudenberg.

De deur gaat open, en met een: “Hallo, kom binnen”, stappen we de hal in.

Een geschilderd zelfportret naast de kapstok valt meteen in het oog. We zijn bij een schilderes. In de woonkamer hangt een serie schilderijen met musici, verlopend in de kleuren van de regenboog. Een plavuizen vloer in de tinten geel, groen en bruin.

Als we rond de tafel een plekje zoeken met een kopje heerlijke koffie, kan het gesprek beginnen.

José volgde enige opleidingen. Om te beginnen als lerares in het kleuter- en later in het bijzonder onderwijs. Ook organiseert ze de eerste expositie met kunst van verstandelijk beperkten in Nederland. Één werk wordt aangekocht door ‘Royal Galery’ te London in 1965. Maar al gauw bleek haar hart toch te liggen in een heel andere richting en volgde ze een Beeldende Kunstopleiding aan de Rijks Academie te Amsterdam. Daar leerde ze werken in aquarel, olieverf, houtskool en pastel. Portret- en figuurtekenen.

Ook maakte ze een uitstapje naar “Keramiek”. Uit die tijd stammen de Trulli’s, geboetseerd in zwartbakkende klei. De oorspronkelijke Trulli is opgebouwd met witte kalksteen,zonder gebruikmaking van cement. Ze komen voor in Italië, in de regio Apulië (Alberobello), en zijn honderden jaren oud. ”Ik heb ook een pottenbakkersoven gemaakt”, zegt José trots, en neemt ons mee de achtertuin in. En ja, daar staat een keramische oven die gestookt kan worden met zaagsel. Ze heeft hem gemaakt van restjes klei, die aan het eind van het lesseizoen bij elkaar gedaan werden en daar dan zaagsel in verwerkt om de poreusheid en gaatjes voor de luchtdoorlating..

Het zonnetje schijnt, dit is een prachtige gelegenheid om José met zelfgemaakte oven en de Trulli’s op de foto te zetten. Al vertellend wordt ze enthousiast.

Ze zit vol met ideeën en geeft een Workshop Schilderen, een cursus Portretschilderen en een cursus Buitenschilderen bij Kunst en Cultuur Woudenberg (KCW).

Kom gerust eens kijken op de expositie van KCW, met als thema “Verandering”. Deze expositie loop van 6 januari 2020 tot 29 februari 2020 in het Cultuurhuis te Woudenberg, Dorpsstraat 40a, 3931 HE Woudenberg www.kunstencultuurwoudenberg.nl. We vragen of ze idealen heeft. Dat heeft ze en ze doet ook mee aan de openingstentoonstelling van KCW met het thema ”Ontmoeting”, nee geen schilderij, want dat is niet de bedoeling. Het wordt een heel andere techniek, kom maar kijken als het zover is.

En dat is zaterdag 3 maart 2012 in het Kunst en Cultuurhuis te Woudenberg

Dorpsstraat 44.Om……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *